måndag 2 januari 2012

Kostuppföljning

Jag la ju om kosten i september. Jag slutade med bröd, pasta, potatis osv. Även så klart med rent socker som godis, glass, fika och sånt. Nu har det snart gått fyra månader och jag kan läsa ut lite saker som har hänt i min kropp. Jag har frångått lågkolhydratkosten ett par gånger, bl.a när jag sprang 24H på Bislett, på jobbets julfest och på jul.

Följande fördelar har jag upplevt:
Jag har inget sug efter nåt sött. Hungern kommer när jag är hungrig, inte när jag är sugen.
Jag kan springa långt med bara vatten som "färdkost". Jag får inga svackor och är inte hungrig eller energilåg när jag kommer hem efter ett löppass. Som exempel kan nämnas KUL-helgen då jag sprang 2x50 km och den energi jag hade med mig var ett äpple och ett par rutor mörk choklad per dag. I övrigt åt jag som jag brukar.
Jag äter bättre mat, tex mycket mer grönsaker. De ersätter delvis kolhydraterna till måltiderna, resten ersätts av fett. Jag äter inte mer kött än tidigare. Det blir ju heller inget fika, chips, glass eller godis.
Min hy är mycket bättre och jag har inte haft en finne på flera månader.
Mitt hår är blankt och mår mycket bra.
Jag sover bättre.
Min mage är hur lugn som helst, aldrig uppsvullen eller bubblig.
Jag får inga blodsockersvängningar.
Jag håller mig mätt och belåten i mååånga timmar.

Det finns även ett par baksidor:
Det är svårt för andra att förstå att jag inte vill ha en bulle till kaffet. Att jag är alldeles nöjd med bara en slät kopp kaffe. Jag är inte sugen och det känns inte som om jag försakar nåt. Jag är inte duktig för att jag inte tar en bit tårta osv. Jag vill helt enkelt inte ha.
Träningen gick trögare den första månaden. Jag blev långsammare. Nu är det som vanligt igen.
Det var tufft första tiden att bli av med suget.
Att ändra vanor är svårt. Det var svårt att tänka om. Vad skulle jag nu äta till frukost tex?
Jag blev nästan förstoppad första veckan innan allt blev till det bättre.

Underbar frukost med turkisk yoghurt med nötter och bär.
För min del har detta fungerat väldigt bra så jag kommer fortsätta med detta. Jag kallar det lågkolhydratkost, inte LCHF (om det nu måste kallas nåt). Det händer att jag tar en frukt som efterrätt ibland och jag äter några Finn Crisp ibland, eller nån ruta mörk choklad till kaffet.
En arbetskompis förklarade för en annan om vår kost, han sa: De behöver inte äta potatis och sånt. Det tyckte jag var en fin beskrivning. Behöver liksom. Vi äter bara det göttigaste, vi hoppar över utfyllnaden. Det man inte tyckte om som barn men alla vuxna sa, du måste äta potatis också, inte bara köttbullar. Nu gillar jag iofs potatis men jag saknar det faktiskt inte alls. Att bara käka wokgrönsaker eller andra grönsaker till grytan/köttfärssåsen/laxen fungerar perfekt.
(Barnen äter pasta, ris eller potatis till maten, lördagsgodis osv, för er som undrar över det.)

Till tävling, nu har det ju bara varit 24H i Oslo, gjorde jag som så att jag dagen före loppet åt min vanliga frukost. Till lunch käkade jag två pizzaslice'ar på centralen i Oslo och till middag blev det kinamat. Då åt jag även riset som jag i vanliga fall skulle valt bort. Under loppet åt jag mycket smörgåsbitar med nutella och även pasta med köttfärssås osv. Efter loppet åt vi hamburgare och då valde jag en med bröd.
När jag sen kom hem gick jag tillbaka till lågkolhydratkosten igen.
Jag upplever inte att återhämtningen blir annorlunda eller tar längre tid för att jag inte frossar i en massa mat efter ett lopp eller lång träning (som jag gjorde förut). Den förändring jag har märkt är att jag sover mycket. Om det beror på min kost eller något annat vet jag inte. Det är i alla fall inget jag lider av. Under min vakna tid känner jag mig mer pigg och alert.

Vikten då? Jag har tappat 4-5 kg. Det var inte mitt mål med kostomläggningen men jag är inte undernärd på något sätt så jag struntar i det. Förhoppningsvis har det stannat av nu för jag har stått still i vikt ett tag.

Nu blir det väl en folkstorm, det brukar det ju bli överallt så fort det pratas och skrivs om lågkolhydratkost. Tidningarna fläskar på med feta rubriker. Men eftersom jag känner att kroppen mår bra och bättre än förut så kan det ju inte betyda att det är dåligt?

7 kommentarer:

 1. Vilken bra sak du har gjort. Jag knycker delar av den.

  SvaraRadera
 2. 4-5 kg! Såg på dig senast att det hänt saker. DET är väääldigt effektivt för både uthållighet och fart! Du blir farlig i Karlstad.

  SvaraRadera
 3. Tack Sandra för info om din kost. Nu är jag jättesugen att själv testa för att se om jag kan få lite bättre ork i vardagen...

  SvaraRadera
 4. Noakes och den senaste energiforskningen säger att du får ut 4ggr mer energi av fett än kolhydrater. Visserligen beroende på vilket verkningsgrad som du håller i ditt utövande.

  Kul läsning, blir spännande i Karlstad att se dig sprinta lite =))

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Trevlig och inspirerande blogg du har!

  Kul att läsa om din kostomläggning, blir lite intresserad att testa själv!
  Tycker att jag titt som tätt hämnar i "dippar" när jag kutar långt, och skulle gärna vilja hitta sätt att bli mer jämn och uthållig i energin...

  Får man fråga vad det var för bok om LCHF som du började med? (har du fler bra tips om böcker?)

  undrar ödmjukast
  Magdalena

  SvaraRadera
 6. Hej Magdalena!
  Klart att du ska prova. Det är ju bara att gå tillbaka och äta som tidigare om du inte tycker det blir bättre. Kruxet är att det är riktigt tufft i början. Jag trodde inte på långa vägar att jag var så "sockrig" som jag var. Tycker inte om saft, sylt, läsk osv. Men det var en riktigt tuff tid innan jag kommit över suget. Första månaden drömde jag om godis tom.
  Så det är en period då man måste stålsätta sig och jag tror inte på att göra det halvhjärtat i början. Då är det alltför lätt att falla tillbaka. Men det lättar sen och det blir bättre och bättre. Så jag tror på att prova en längre period för att övervinna det jobbiga.

  Jag läste mest på internet, på bloggar och sen köpte jag Anna Halléns bok "LCHF för kvinnor" som jag läste i.
  pulstagning.se är en bra blogg med en mycket kunnig skribent tex.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det är bra med personer som du, som berättar hur det är för dem. Hur länge de hållt på, hur och vad de äter osv och vilka förändringar de har märkt. I motsats till dem som säger "Jag äter LCHF och jag mår bättre än någonsin, alla som inte fattat att kolhydrater är gift är dumma i huvudet", typ :-) Personligen kan jag ju inte tänka mig ett liv utan potatis, frukt och choklad. Men det gäller ju att hitta sin personliga bästa kosthållning.

  SvaraRadera