onsdag 16 januari 2013

Fasta

Fasta (från Wikipedia) - Fasta eller fastetid är en period då en person självmant avstår från mat och eventuellt dryck i olika utsträckning. Fasta påbjuds inom många religioner som andlig förnyelse, renande process, botgöring med mera.

Det verkar ju vara i ropet med fasta just nu så jag tänkte skriva lite om min upplevelse av detta.
Laila och Thomas har testat och skrev om det nyligen efter att ha inspirerats av Jonas Colting inlägg (mycket bra och nyttig läsning). Jag gillar mycket av det Colting skriver och läser hans blogg. Jag har även läst hans böcker.

Första gången jag dyngsfastade var nog för ca ett år sen. Jag var hemma med sjuk son och tänkte att nu ska jag prova. Jag hade ju ändå inget för mig och kunde inte ta mig utanför dörren. Tänkte att det är ett bra tillfälle. Det gick bra men jag märkte inga fördelar med det.
Det kurrade lite i magen men i övrigt mådde jag som vanligt.
Många av de saker som Laila skriver om upplevde jag också. Matfixeringen och tidsvinsten bla, även tankarna de första timmarna att det tar lång tid innan jag får/behöver äta igen.

Nu kör jag dygnsfasta kanske nån gång i månaden och tänker inte så mycket på det längre. Jag kör middag till middag, dvs jag äter middag som vanligt hemma på kvällen. Lägger mig och sover, mätt och belåten. Stiger upp och går till jobbet. Jag dricker kaffe utan mjölk (som jag vanligtvis har) och en hel del vatten under dagen. Äter sen middag hemma igen på kvällen.

Jag är glad över vetskapen att jag klarar mig utan föda en stund utan att gå under. Ett exempel är när vi var på föreläsning i Karlstad i november. Frukosten bestod av en cupcake (äter inte) och lunch av chiabatta (äter inte gluten), vilket jag fö tycker är en usel dagsmeny men det är en annan sak. Men det var inga problem att stå över och jag klarade mig fint på kaffe och vatten tills jag kom hem.

Den största fördelen jag märker är energin dagen efter en fasta. Jag känner mig lätt och superfylld av energi. Nästan som dopad(?). Kanske är det för att vårt tillväxthormon hGH utsöndras mer än vanligt?

Jag studsar fram när jag springer och är pigg som en lärka.
Magen mår toppenbra och jag slipper tänka på mat och mattider under dagen.
Det är väl mest psykiskt men på nåt sätt känner jag mig också "renad".
Kroppen fungerar som vanligt under fastedygnet och jag kan träna utan problem.
Dagen känns som vilken annan dag som helst, bara att jag slipper äta.

No no, under fastan
Jag kör även med periodisk fasta. Du kan läsa mer om det här. Det kan betyda att man tex äter under 8 timmar och fastar 16 timmar. Jag brukar alltså äta middag på kvällen och sen hoppa över frukosten och äta vid lunchtid som första mål. Ofta lever jag så på helgerna. Jag äter middag på kvällen och sover länge och äter sen en brunch vid 12.

Varför då detta?, undrar säkert många. Jo, dels för att jag känner den här positiva energitoppen efteråt och jag tror att matsmältningssystem behöver vila ibland. Fettförbränningen ökar, vilket jag tror jag har nytta av under långa lopp.
Jag känner att jag mår bra av det här och då måste det ju också vara bra för mig. Om det är bra för dig kan bara du avgöra.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Kul att du testat fastan. Jag märker samma som du med "pigg som en lärka". Och ja, det är den hormonella boosten som vi upplever, m a o exakt det som fastan syftar till.

    SvaraRadera
  2. Aha, är det periodisk fasta jag sysslat med när jag sover länge på helgen och sedan äter sen frukost... :-)

    Jag har funderat på detta men tycker att man borde köra ett helt dygn, dvs du äter middag på kvällen, äter inget dagen därpå och äter sedan frukost som vanligt nästa dag. Middag till middag känns för kort? Men jag kanske har fel? Jag tror att många "fastar" middag- middag tex på söndagar :-)

    SvaraRadera