tisdag 26 augusti 2014

Ett besök i Norr

I helgen gjorde jag en snabbvisit i Norrländska Sorsele. Tidigare har jag besökt Jokkmokk en gång men annars har jag inte varit längre norr ut än Sälen.
Resan skulle bli lika lång som den vi gjorde till Thailand. Nu i bil/minibuss och då i flyg. Men vi hade 12 timmars stillasittande framför oss.

Vi åkte i onsdags kväll, lämnade Kristinehamn vid 19-tiden. Vi tog oss norrut via Gävle, Sundsvall och Umeå innan vi åkte inåt landet. Timmarna gick och vi byttes av som förare och co-driver, dvs en som satt bredvid och var vaken. Så inte föraren skulle vara ensam vaken.

Jag körde när vi passerade över Höga Kusten-bron. Där har jag aldrig varit tidigare och bad min co-driver fota. Det blev ju inte jättebra genom bilrutan i farten, och jag hade gärna sett den i dagsljus. Men det var fint i natten också.

Jag kände ingen trötthet och det gick bra att köra. Vi bytte förare sen och jag blev co-driver.
Tvärbroms! Det står renar i vägen. Coolt... De brydde sig inte om oss.

Broms igen! Tre älgar går sakta över vägen. Vi ser också många rävar, ekorrar och rådjur.

Nu har vi kört över 25 mil på en väg, och bara mött en bil. En endaste. Det är visserligen tidig morgontimme men ändå.
Vid 5.30 satte jag mig i baksätet och tänkte slumra lite. 6.10 ringer mitt gå-till-jobbet-alarm som jag glömt stänga av. Så, vaken igen o snart framme.

När vi nästan är framme kör en smutsig bil ut framför. Den har släpkärra bakom bilen som har sett sina glansdagar. Ingen belysning och lamporna hänger. Bakrutan är smutsig och i dammet är där ritat ett stort "manligt könsorgan".  ;)
På kärran har de nåt brunt som håret rör sig lite i vinden på. Jösses! Är det en björn?  Vi gör en omkörning samtidigt som vi filmar, (jag vet turistigt, haha).
Jo då, det är en stor björn som ligger på kärran. Död.
Stillbild från filmen.
Foto: Privat
Det är egentligen inget konstigt eftersom det är björnjakt, men det är ju inget som vi ser till vardags direkt.

Vi är framme vid hotellet vid 7 på morgonen. Sorsele Riverside Hotell  ligger fint vid Vindelälven. Otroligt tillmötesgående får vi checka in redan kl 7.
Vi kollar mobilen och inser att Kristinehamn är fullt av vatten.. Översvämningar.
Vi käkar frukost och går o lägger oss en stund.

Dagen flyter på i en dimma efter nattens sömnbrist. Vi uträttar ärenden, följer rapporterna om översvämningarna och käkar middag. När vi kommer tillbaks till rummet funderar vi på varför de inte städat. Men kommer sen på att det är samma dag, fortfarande. Världen är snurrig när man är vaken på natten och sover på dagen. Tänker på alla nattjobbare. Tufft liv.
Vi hinner också med ett bad i bubbelpoolen i den nyrenoverad relaxen, innan vi somnar.

Fredag är det en begravning, som är själva anledningen till den långa resan.
Sen äter vi middag tillsammans innan vi far söderut igen. Återigen är hotellpersonalen helt fantastisk, vi får ha kvar ett av rummen tills vi åker hem. Vi betalade alltså för en natt och fick ha tillgång till rum från 7 på morgonen till 19 på kvällen dagen efter. Galet bra!
Dessutom var hotellet jättefint och fräscht, och maten var god. Betyg, 5 stjärnor!


Klockan är strax efter 19 när vi styr ut från Sorsele. Jag kör minibussen de första 4,5 timmarna. Det är inte direkt mycket trafik. Jag kan nog räkna bilarna vi såg på en hand. Det är ett stort lugn över Norrland. Ingen stress och ingen trängsel.

Vi stannar för kisspaus och där står en informationstavla. Jag läser "Här finns möjligheterna"! Jag ser mig om, en öde väg, ödemark. Min första tanke är, jo men visst.
Men det är klart det finns möjligheter. Alla möjligheter. Här kan man bygga hus, utan grannar som stör. Öppna affär, utan konkurrans. Bo granne med djuren och naturen. Göra vad man vill! Möjligheterna ligger i betraktaren. :)

Vi var borta hemifrån i nästan exakt 2,5 dygn, varav ett dygn tillbringades i en minibuss/bil.
Resan gjorde mig mer nyfiken på norra Sverige. Jag vill se mer, och ta med barnen dit. Vi har redan börjat småprata om en vinterresa till norr. Till snön, naturen och djuren.

Det är vackert i Norrland, synd bara att det ligger så långt bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar